Κινηματογραφος

Αμέσως μετά την προβολή του Avatar, της σημαντικότερης ταινίας του 2009, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο, αντιδράσεις διαφόρων «υποψιασμένων» ανθρώπων, οι οποίοι κατηγορούν τον James Cameron για Νέο-εποχίτικη προπαγάνδα, και πολλά άλλα.

Ο Jake θα κληθεί να αντικαταστήσει τον νεκρό δίδυμο αδερφό του, σε μια επιστημονική αποστολή στον πλανήτη Pandora. Το Avatar είναι, όχι απλά μια πολύ καλή περιπέτεια φαντασίας, αλλά ένα instant classic και μια ταινία που θα συζητιέται για χρόνια.

Το Gravity είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες ταινίες του 2013. Και σίγουρα μελλοντικά θα μιλάμε για μια κλασική ταινία. Και όχι άδικα, αφού το φιλμ του Alfonso Cuarón σε καθηλώνει για 90 λεπτά στο κάθισμά σου και μετά τους τίτλους τέλους δεν μπορείς καλά-καλά να μιλήσεις. Μιλάμε για μια απίστευτη κινηματογραφική εμπειρία με υπέροχα ειδικά εφέ αλλά και ερμηνείες υψηλών επιδόσεων.

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ συνήθιζε να λέει πως πάνω απ' όλα έκανε διασκεδαστικές ταινίες. Δεν ήθελε τον θεατή μονάχα να τρομάζει ή να γελάει ή να βλέπει ανούσια δράση. Ήθελε να φτιάχνει ταινίες που να έχουν όλα αυτά μαζί και στο τέλος ο κόσμος να τη συζητάει και να τη θυμάται. Το αν το κατάφερε νομίζω το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας πια. Σήμερα ο Κρίστοφερ Νόλαν φαίνεται πως έχει, ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους auteur, την ίδια πεποίθηση.

Όταν βλέπεις μια ταινία να είναι υποψήφια για 12 βραβεία Oscar και όταν γενικά ακούς πολλούς να μιλάνε για το απόλυτο κινηματογραφικό φαινόμενο της χρονιάς, είναι λογικό οι απαιτήσεις και τα κριτήρια αξιολόγησής σου να ανέβουν σε υψηλά επίπεδα και να μην την κρίνεις όπως οποιαδήποτε άλλη.